Diabetes

In onze praktijk behandelen wij diabetes patiënten van het type 2. Hierbij zijn overgewicht en onvoldoende beweging de belangrijkste factoren voor het ontstaan van de ziekte. Het trainingsprogramma waarmee wij werken is gericht op de aanpak van deze factoren. Doel van de training is het vermijden, dan wel verminderen, vertragen of terugdringen van hierbij optredende complicaties. Informatie over en veranderen van de leefstijl (actiever, gezonde voeding, stoppen met roken) is ook een belangrijk aspect van de begeleiding. Hierbij zijn vaak ook andere hulpverleners betrokken.

Het trainingsprogramma bestaat voornamelijk uit conditieverbetering en het stimuleren méér te bewegen bijvoorbeeld door sportbeoefening. Want regelmatige lichamelijke activiteit leidt niet alleen tot een goede lichamelijke conditie, maat ook tot gewichtsverlies, en daardoor tot minder klachten en complicaties.

Patiënten met diabetes type 2 worden in onze praktijk behandeld op basis van de KNGF-standaard ‘Beweeginterventie diabetes mellitus type 2’.