Johan Verstegen Manuele Therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam. Manuele therapie richt zich op alle klachten aan spieren en gewrichten en is gebaseerd op gedegen onderzoek en specifieke behandeling waarbij verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam centraal staat. Bij het onderzoek wordt het hele gezondheidsprofiel van de patiënt betrokken. De behandeling bestaat uit zachte manuele handgrepen en technieken ter aanvulling op fysiotherapeutische oefenvormen. Er is geen sprake van ‘kraken’ of ‘rechtzetten’.

Het gaat om herstellen van de natuurlijke bewegingspatronen. Die patronen kunnen verstoord raken, waardoor klachten ontstaan. Bewegen gebeurt dan niet meer optimaal, passend bij de individuele bouw en lenigheid van het lichaam.
Dit evenwicht kan op vele manieren verstoord worden, bijvoorbeeld door een ongeluk [auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap], door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding, door psychische factoren, enzovoort.

Wij zijn geneigd om ongemakken tijdens bewegen te compenseren waardoor er op andere plaatsen klachten kunnen ontstaan. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat een blokkade in de nek belemmerend werkt op herstel van lage rugklachten en ook andersom komt vaak voor. Het is belangrijk om tijdens de behandeling aandacht te besteden aan de bewegingsvrijheid van de gewrichten van het hele lichaam. Tijdens de behandeling worden die gewrichten bewogen op een zeer zachte, meestal pijnvrije manier. Je zult merken dat bewegen meteen daarna een stuk prettiger en gemakkelijker gaat.