Manuele Therapie

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van het lichaam. Manuele therapie richt zich op alle klachten aan spieren en gewrichten en is gebaseerd op gedegen onderzoek en specifieke behandeling waarbij verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam centraal staat. Bij het onderzoek wordt het hele gezondheidsprofiel van de patiënt betrokken. De behandeling bestaat uit zachte manuele handgrepen en technieken ter aanvulling op fysiotherapeutische oefenvormen. Er is geen sprake van ‘kraken’ of ‘rechtzetten’.

Het gaat om herstellen van de natuurlijke bewegingspatronen. Die patronen kunnen verstoord raken door bijvoorbeeld een ongeluk (auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap), door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding en door psychische factoren. Door deze verstoring ontstaan klachten. Bewegen gebeurt dan niet meer optimaal passend bij de individuele bouw en lenigheid van het lichaam.

Wij zijn geneigd om dit soort ongemakken tijdens bewegen in eerste instantie zelf te compenseren waardoor er op andere plaatsen klachten kunnen ontstaan. Zo kan het voorkomen dat een blokkade in de nek belemmerend werkt op herstel van lage rugklachten en andersom. De behandeling richt zich daarom op alle gewrichten van het lichaam.

Tijdens de manuele behandeling worden de gewrichten bewogen op een zeer zachte, meestal pijnvrije manier. Je zult merken dat bewegen meteen daarna een stuk prettiger en gemakkelijker gaat. Verbetering van de bewegingsvrijheid van gewrichten levert vaak al een verbetering op van spierfuncties als kracht en coördinatie. Indien nodig wordt hier door middel van specifieke training extra aandacht aan besteed.

Manuele therapie wordt in onze praktijk uitgevoerd door Johan Verstegen.