Mulligan concept

Bewezen effectieve wereldwijd gebruikt concept volgens Mulligan bij veel klachten aan het bewegingsapparaat, met name in de perifere gewrichten zoals schouder, elleboog, pols, vingers, heup, knie, enkel en tenen.

De naamgever van deze methode, Brian Mulligan uit Nieuw-Zeeland, heeft ontdekt dat er een scala aan klachten is dat bij gedegen analyse samen blijkt te hangen met een positieverandering (in het engels: disposition) van een gewricht. De fysiotherapeut die zich toelegt op het vinden van deze positieverandering heeft daarmee een zeer effectief en snelwerkend therapeutisch middel in handen. Als deze positieverandering namelijk duidelijk is, zijn slechts enkele manuele handgrepen of enkele duidelijk geïnstrueerde oefeningen die thuis intensief herhaald kunnen worden, nodig voor een snel herstel. De uit de voeren bewegingen kenmerken zich door herhaalde bewegingen tijdens gelijktijdige positieverandering van het gewricht. Het is pas goed als de bewegingen pijnvrij zijn en onmiddellijk resultaat en langdurig effect hebben. Hierdoor verbeteren lastig te bestrijden klachten vaak snel en duurzaam.

Deze therapie wordt in onze praktijk uitgevoerd door Johan Verstegen en Peter Peters. Beide hebben de volledige opleiding daartoe gevolgd.

Het Mulligan concept wordt vooral gebruikt bij aandoeningen aan de perifere gewrichten zoals schouder, elleboog, pols, vingers, heup, knie, enkel en tenen. Voor klachten in of gerelateerd aan de wervelkolom wordt vooral gebruik gemaakt van de McKenzie methode.