
Nieuw: mindfulness!
Sinds maart 2015 bieden wij in onze praktijk individuele mindfulness aan. In de meeste gevallen wordt dit door de zorgverzekering vergoed.
Mindfulness is een goede manier om weer rust te vinden in onze hectische maatschappij. Daarmee kunnen allerlei psychische en lichamelijke klachten verminderd worden. Prestatiedrang, veel moeten, zorgen maken en piekeren zijn typische kenmerken van deze tijd. Op zich normale gevoelens van angst, stress en somberheid kunnen via een neerwaartse spiraal tot langer durende neerslachtigheid en uitputting leiden. Onderzoek van de laatste 30 jaar toont aan dat het mogelijk is om je stap voor stap te bevrijden uit allerlei negatieve emoties zoals angst, stress, somberheid en uitputting. Door vasthoudendheid is een vorm van gemoedsrust te trainen die zowel lichaam als geest doordringt. Dit bevordert een authentieke levenslust.
Bij mindfulnesstraining richten we de aandacht op het lichaam en op de ademhaling. Door het houvast aan deze concentratiepunten kun je meer afstand nemen tot je gedachten en je gevoelens. Dat is prettig want deze afstand creëert ruimte om te ontdekken dat je gedachten en gevoelens uit eigen beweging komen en gaan, en dat jij niet je gedachten bent en dat je je gevoelens niet hoeft te bekritiseren. Het innerlijke gevecht kan daardoor geleidelijk stoppen. Op deze wijze leren mindful te observeren is vaak voldoende om in te zien dat niet alles opgelost hoeft te worden. Integendeel zelfs. En als een oplossing dan toch gewenst is dan zorgt mindfulness dat er de tijd en ruimte is om (a) meer onbevooroordeeld te kunnen denken en (b) met meer vrijheid te kunnen kiezen hoe je wilt reageren.
Naast dit aandachtig observeren moedigt mindfulness ons ook aan meer geduld en compassie met onszelf te hebben. Mindfulness training helpt je door vriendelijke volharding een niet-oordelende geest te ontwikkelen. Door deze elementen van mindfulness gezamenlijk: observeren, niet oordelen, compassie en vriendelijkheid, creëer je een zijnswijze of ‘ruimte’ die genoeg tegenwicht kan bieden tegen de aantrekkingskracht van gedachten en gevoelens van angst, stress en somberheid die op hun beurt weer tot allerlei lichamelijke klachten kunnen leiden.
Deze mindfulnesstraining bevat drie belangrijke oefenvormen: ten eerste zijn er de dagelijkse formele mindfulness meditaties zoals de bodyscan, de drie minuten ademruimte of de zitmeditaties. Ten tweede de informele mindfulness oefeningen, bijvoorbeeld mindful een boterham eten. Ten derde de ‘gewoontebrekers’. Gewoontes vormen namelijk ook een context die automatisch bepaalde gedachten en gevoelens oproepen. Door gewoontes opzettelijk te doorbreken komen de daaraan gekoppelde gedachtenpatronen en gevoelens niet op, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen en nieuwe gedachten en gevoelens. Een voorbeeld van een eenvoudige gewoontebreker is op een andere stoel gaan zitten dan je doorgaans deed.
Mindfulness wordt in onze praktijk aangeboden door Johan Verstegen. Dit gebeurt in 8 wekelijkse individuele sessies. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een website vol informatie en praktische oefeningen zodat de ingeplande tijd gebruikt kan worden voor wat je als individu nog meer nodig hebt.
Mensen zijn geen machientjes. Als er iets gaat haperen moet er dus soms/vaak wat méér gebeuren dan wat schroefjes aandraaien. Het geheel is tenslotte meer dan de som van botten, spieren en zenuwen…
Als je hulp gaat zoeken moet je daarom liefst iemand vinden die niet alleen technisch zijn vak verstaat maar daarbij in elk geval de totaliteit van zijn cliënt in de gaten houdt: de manier waarop je in het leven staat, wat je mogelijkheden, je beperkingen en je prioriteiten zijn. Ik heb zomaar een telefoonnummer van een fysiotherapiepraktijk gebeld maar wel bewust gekozen voor een praktijk waarin diverse benaderingen mogelijk zijn: fysiotherapie/ manuele therapie en accupunctuur. Ik heb intuïtief een goede keuze gemaakt en ben uitstekend terecht gekomen bij Johan Verstegen (manueel therapeut/ mindfulnesscoach).
Ouder worden is niet tegen te houden: ik realiseerde me toen ik contact opnam dan ook goed dat al mijn onderdelen al een flinke tijd meegaan en bepaald geen recht meer hebben op de kwalificatie ‘zo goed als nieuw’… Ooit komt er bij iedereen wel een kink in de kabel. Dat realiseerde ik me toen ik na een aantal behandelingen doorkreeg dat volledig herstel er niet meer in zat. Ik krijg vaak spontaan regels van liederen/ gedichten/ titels van boeken enz. in mijn hoofd als er iets gebeurt dat me raakt: deze keer was het een regel uit het lied dat in elkaar geknutseld is bij de kroning van Willem Alexander: …’dit is de dag waarvan je wist dat ie zou komen…’ Ik moest er flink om lachen! Het klopte wel haarfijn!
De combinatie van behandelingen vanuit de manuele therapie én de mindfulnessbenadering vond ik heel bijzonder! De oefeningen – elke morgen voordat ik opsta een minuut of tien ‘spartelen’ en door de dag méér ‘ademmomenten’ inbouwen, de bodyscan als rustmoment en als voorbereiding op het meditatie- half- uurtje gebruiken, nieuwsgieriger en aandachtiger kijken en luisteren naar wat de buitenwereld allemaal te bieden heeft, maakt de artrose niet beter, maar mijzelf wél!
Gisteren heb ik aan een workshop ‘boetseren’ meegedaan: het was intens genieten! Vandaag voel ik dat ik er heerlijk betrokken van top tot teen aan mee heb gedaan: want de pijn is…. sterker. Tja, alles heeft zijn prijs. Ik had er de dag van gisteren niet voor willen missen. Wat extra aandachtsmomenten inbouwen vandaag…
Ik kijk terug op maanden waarin door de deskundige behandeling de fysieke klachten waarmee ik binnenkwam zijn verminderd: de ischiasverschijnselen zijn verdwenen.
Daarbij heeft de mindfulnessbenadering me attenter en vooral ook milder gemaakt naar mezelf en geleerd dat pijnklachten te beïnvloeden zijn door de manier waarop je ermee omgaat. Dat ik artrose heb kan ik niet veranderen. ‘Dat de artrose mij heeft’ kan ik, hoop ik, nog lang voorkomen door wijzer en vriendelijker met mezelf om te gaan.